La directora general de Polítiques Turístiques presideix l’acte de lliurament de les ‘Banderes Verdes de Ecovidrio’ als 9 municipis costaners més sostenibles d’Espanya

La Secretaria d’Estat de Turisme i Ecovidrio, l’únic SCRAP especialitzat que gestiona sobre el terreny la recollida selectiva i dona resposta a la sostenibilitat dels envasos de vidre des de l’origen a Espanya, han fet lliurament avui del prestigiós reconeixement, la ‘Bandera Verda’, als nou municipis costaners espanyols que, durant aquest estiu, han demostrat un major compromís amb la sostenibilitat i l’economia circular a través de la recollida selectiva d’envasos de vidre i la implicació dels seus hostalers.

El lliurament de les Banderes Verdes ha comptat amb la participació de la directora general de Polítiques Turístiques de la Secretaria d’Estat de Turisme, Ana Muñoz Llabrés; i del director general de Ecovidrio, José Manuel Nuñez-Lagos, els qui han estat els encarregats de lliurar el reconeixement als representants dels municipis guanyadors en aquesta edició.

Aquest acte ha tingut lloc en el marc de la cinquena edició del #MovimientoBanderasVerdes, iniciativa de Ecovidrio que enguany ha comptat amb la participació de 141 municipis i més de 13.000 establiments hostalers d’Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i la Regió de Múrcia. En total, durant els mesos de juny, juliol i agost s’han recollit més de 62.800 tones d’envasos de vidre en els municipis participants, un 16% més que l’estiu anterior.

D’entre tots els municipis participants, un total de nou s’han alçat enguany amb la preuada Bandera Verda: Algesires i Barbate (Andalusia), Santa Susanna i Torroella de Montgrí (Catalunya), Alacant i València (Comunitat Valenciana), Calvià i Palma (Illes Balears) i Cartagena (Regió de Múrcia). Aquestes localitats han estat guardonades pel seu compromís amb el medi ambient i l’activisme que han demostrat els seus establiments hostalers per a donar resposta a l’augment de la generació de residus en les zones turístiques durant l’època estival.

Per part seva, altres 13 zones han revalidat aquest guardó després d’aconseguir-lo en alguna de les passades edicions de la iniciativa i haver demostrat una vegada més, el seu compromís amb l’economia circular: Lepe, Fuengirola i Rota (Andalusia), Castelldefels i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Catalunya), Alfàs del Pi, Benidorm, Finestrat i Oriola (Comunitat Valenciana), Alcúdia, Consell de Menorca i Sant Antoni de Portmany (Illes Balears), i San Javier (Regió de Múrcia).

Ana Muñoz Llabrés, directora general de Polítiques Turístiques, ha reconegut que “l’esforç dels premiats no sols ajuda a conservar el nostre entorn, sinó que també estableix un exemple a seguir per a la resta de la indústria turística”. Muñoz també ha volgut destacar que “la implementació de pràctiques sostenibles en el sector de l’hostaleria i turístic en general, a més de beneficiar al medi ambient, també millora l’experiència del visitant, generador un cicle virtuós de responsabilitat i gaudi”. Durant la seva intervenció, la directora general ha explicat que els fons Next Generation, que suposen la major inversió de la història per a polítiques turístiques a Espanya -3.400 milions d’euros per a entitats locals, comunitats autònomes i empreses- tenen un elevat component ecològic, ja que la seva execució està condicionada al compliment estricte de mesures encaminades a preservar el medi ambient i lluitar contra el canvi climàtic.

José Manuel Núñez-Lagos, director general de Ecovidrio, ha assegurat que: “Després d’un lustre celebrant el #MovimientoBanderasVerdes no hi ha dubte que és una de les iniciatives més importants per a Ecovidrio i que també així ho senten l’administració pública i l’hostaleria, que un any més han demostrat el seu ferm compromís amb la sostenibilitat i el reciclatge d’envasos de vidre. De nou hem superat els resultats i, per això, vull agrair i felicitar a tots els municipis i hostalers implicats i, especialment, a tots aquells guanyadors d’aquestes noves Banderes Verdes i als quals han revalidat el seu guardó, ja que aquest reconeix l’esforç i compromís que han demostrat durant tot aquest estiu per a cuidar les nostres costes”.

El Moviment Banderes Verdes de Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seva col·laboració per a aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa entre la ciutadania i visitants.

Es tracta d’una iniciativa que es desenvolupa en una època de l’any, l’estiu, en el qual es consumeixen dos terços dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 50% d’ells es genera directament en el sector hostaler, per la qual cosa la seva implicació és fonamental per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

Una hostaleria compromesa amb les nostres costes

Durant aquesta campanya, Ecovidrio s’ha bolcat, un any més, amb el sector hostaler, instal·lant prop de 400 nous contenidors i lliurant més de 1.800 galledes adaptades per a facilitar el transport de residus. Així mateix, l’equip de Ecovidrio format per unes 90 persones sobre el terreny, en les seves visites, ha ofert també formació ambiental i mesures per a fomentar l’economia circular.

El reconegut xef, Ricard Camarena, qui compta amb dues ‘Estrelles Michelin’ i una ‘Estrella Verda Michelin’ pel seu compromís amb la sostenibilitat, ha traslladat el seu suport als hostalers reconeguts durant aquesta cinquena edició: “Vull felicitar a Ecovidrio per la iniciativa Banderes Verdes i als guanyadors d’enguany per les seves bones pràctiques mediambientals. Aquest premi és un gran reconeixement, però també una gran responsabilitat. Amb petits gestos com el reciclatge del vidre, aconseguim que el nostre sector sigui un referent en matèria de sostenibilitat.”

Lasal del Varador (Mataró) i Bar del Pòsit (Cambrils), a Catalunya; Petimetre (Alacant) i Cor de Carxofa (Benicarló), en la Comunitat Valenciana; The Boat House (Eivissa), a les Illes Balears; La Llotja (San Javier), a la Regió de Múrcia; i Waingunga (Lepe, Huelva), Terrassa el Molino (Níjar, Almeria) i Restaurant Ceps (Algesires, Cadis), a Andalusia, han estat els hostalers reconeguts per Ecovidrio enguany i, que a més del guardó, tindran oportunitat de rebre una exclusiva màster class de mans de Ricard Camarena.

Impacte positiu en el medi ambient del Moviment Banderes Verdes

Gràcies a la responsabilitat de municipis i hostalers, en la present edició del Moviment Banderes Verdes s’han recollit més de 62.800 tones d’envasos de vidre, un 16% més que en l’estiu de 2023. El reciclatge d’aquests envasos ha aconseguit:

  • Evitar l’emissió de més de 36.000 tones de CO₂ a l’atmosfera, l’equivalent a retirar de la circulació més de 17.000 cotxes durant un any.
  • Estalviar 44.851 MWh d’energia, la qual cosa equival a l’estalvi de gairebé 6 milions d’euros d’estalvi econòmic.
  • Evitar l’extracció de més de 75.000 tones de matèries primeres, equivalent a 7 vegades el pes de la Torre Eiffel.