Campanya

Ecovidrio llança una nova edició del Moviment Banderes Verdes, una iniciativa que compta amb la participació de 144 ajuntaments i més de 15.000 establiments hostalers. L’objectiu és guardonar l’esforç de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners per la sostenibilitat durant l’estiu, especialment quant a la gestió correcta dels seus residus.

Ecovidrio consolida així el moviment Banderes Verdes com una de les iniciatives clau de la seva aliança amb l’hostaleria.

Els municipis participants de fins a cinc comunitats autònomes lluitaran per arrabassar-li la Bandera Verda de la sostenibilitat a les últimes localitats distingides amb aquest guardó: Chiclana y Fuengirola (Andalucía), Lloret de Mar y Torroella de Montgrí – l’Estartit (Catalunya), Orihuela y Benidorm (Comunitat Valenciana), Sant Antoni de Portmany (Illes Balears) y San Javier (Región de Murcia).

Fins a un total de 9 banderes verdes es lliuraran en finalitzar aquest estiu, repartides de la següent manera: dos a Catalunya, dos a Andalusia, dos a la Comunitat Valenciana y dos a les Illes Balears; mentre que Múrcia rebrà un d’aquests distintius que podran lluir als seus Ajuntaments.

Banderes Verdes té la singularitat d’involucrar tant als ajuntaments locals com a restaurants, bars, quiosquets i punts de restauració en general, i contempla accions per a donar resposta al notable increment de la generació de residus d’envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l’estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 52% d’ells es genera directament en el sector hostaler, per la qual cosa la seva implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonizado.

En relació amb els ajuntaments, Ecovidrio ha establert un sistema de puntuació específic per a distingir amb la Bandera Verda als més compromesos amb el reciclatge i la sostenibilitat, amb criteris com:

  • L’augment del volum de recollida selectiva d’envasos de vidre respecte a l’any anterior.
  • El percentatge hostaleria local participant i la seva col·laboració per a aconseguir els objectius.
  • El compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seva labor, Ecovidrio reforçarà la contenerización i lliurarà mitjans de manera gratuïta per al transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per gairebé 100 persones, l’entitat recorrerà un a un els establiments per a oferir formació ambiental i fomentar mesures d’economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d’ompliment per a reforçar les rutes de recollida si és necessari.

Enguany, un any més, Ecovidrio ha posat en marxa el segon estudi de camp per a conèixer el nivell d’implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen els bars i restaurants costaners. Les enquestes les realitzaran educadors ambientals de manera presencial durant els mesos de maig y juny.

Alguns dels àmbits que s’analitzaran seran la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica o el consum responsable. En un context d’emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d’èxit i bones pràctiques escalables.

En finalitzar la temporada, Ecovidrio premiarà a l’establiment o establiments més madurs en la gestió ambiental de la seva activitat.