Lliurament de les banderes verdes als 9 municipis més sostenibles

Campaña-Movimiento-Bandera-Verde-Ecovidrio-Ecosilvo-Comunicación-Marketing-Ambiental

Ana Muñoz, subdirectora general de Desenvolupament i Sostenibilitat Turística, ha fet lliurament hui de les preuades Banderes Verdes als nou municipis costaners espanyols que, durant este estiu, han demostrat un major compromís amb la sostenibilitat i l’economia circular a través de la recollida selectiva d’envasos de vidre i la implicació dels seus hostalers.

El lliurament d’estos guardons ha tingut lloc en el marc del #*MovimientoBanderasVerdes, iniciativa de *Ecovidrio que enguany ha comptat amb la participació de 131 municipis i més de 13.000 establiments hostalers.  En total, durant els mesos de juny, juliol i agost s’han recollit 54.144 tones d’envasos de vidre en els municipis participants.

D’entre tots els municipis participants, un total de nou s’han alçat enguany amb la preuada Bandera Verda: Lepe (Huelva), Rota (Cadis), Castelldefels (Barcelona), Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Tarragona), l’Alfàs del Pi (Alacant), Finestrat (Alacant), Alcúdia (Mallorca), el Consell de Menorca i San Pedro del Pinatar (Murcia). Estes localitats han sigut guardonades pel seu compromís i l’activisme que han demostrat els seus establiments hostalers per a donar resposta a l’augment de la generació de residus en les zones turístiques durant l’època estival.

Per part seua, altres sis localitats han revalidat este guardó després d’aconseguir-lo en la passada edició i haver demostrat una vegada més, el seu compromís amb el medi ambient i l’economia circular: Chiclana (Cadis), *Fuengirola (Màlaga), Orihuela (Alacant), Benidorm (Alacant), Sant Antoni de *Portmany (Eivissa) i San Javier (Murcia).

Tal com ha explicat Ana Muñoz, “al nostre país volem un tipus de turisme amb una sostenibilitat i una dimensió social clara que genere ocupació de qualitat, que afavorisca la distribució de la riquesa i que sobretot genere millors condicions de vida per a tots. I, a més, fer-ho des d’un model de gestió eficaç. Crec que la iniciativa de Banderes Verdes és una manera de premiar la gestió transversal que afronta els desafiaments del turisme des de l’administració, des del sector privat i des d’associacions com *Ecovidrio”.

Per la seua part José Manuel Núñez-Lagos, director general de Ecovidrio: “Esta IV Edició del #MovimientoBanderasVerdes ha consolidat esta iniciativa com una de les més importants per a *Ecovidrio, ja que és una perfecta mostra de l’estreta aliança que tenim amb l’administració pública i amb l’hostaleria, aliats essencials en la transició cap a una economia circular real. Un any més, el compromís de tots els actors implicats ha permés aconseguir uns resultats positius, per la qual cosa vull donar les gràcies i felicitar a tots els municipis i hostalers participants i, molt especialment, als municipis guanyadors i a aquells que han revalidat els seus més que merescudes banderes verdes, les quals els acrediten com els municipis costaners més compromesos amb la sostenibilitat durant l’època estival”.

La competició per les banderes verdes de *Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l’augment del volum en la recollida selectiva d’envasos de vidre del municipi, el percentatge d’hostaleria local participant i la seua col·laboració per a aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió a la mateixa entre la ciutadania i visitants.

‘II Baròmetre de la Sostenibilitat Hostalera en les nostres costes’

Per segon any consecutiu, en el marc del #*MovimientoBanderasVerdes, *Ecovidrio ha desenvolupat el segon ‘Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera de les nostres costes’. En esta ocasió han participat més de 12.000 establiments hostalers. Entre les principals conclusions destaca que quasi 8 de cada 10 establiments de les zones costaneres amb més concentració turística del nostre país ja apliquen mesures de sostenibilitat en la gestió dels seus negocis, la qual cosa ha suposat un increment de 9 punts percentuals respecte a l’anterior edició del Baròmetre.

Impacte positiu en el medi ambient del Moviment Banderes Verdes

El reciclatge d’envasos de vidre és un element clau per a la lluita contra el canvi climàtic i l’acceleració d’un model d’economia circular. Gràcies al reciclatge de les més de 54.000 tones d’envasos de vidre recollides durant el Moviment Banderes Verdes en 2023 s’ha aconseguit: 

·         Evitar l’emissió de més de 31.000 tones de CO₂ a l’atmosfera, l’equivalent a retirar de la circulació més de 14.000 de cotxes durant un any.

·         Estalviar 38.700 *MWh d’energia, la qual cosa equival a l’estalvi d’uns 8 milions d’euros d’estalvi econòmic.

·         Evitar l’extracció de més de 65.000 tones de matèries primeres, equivalent a més de 6 vegades el pes de la Torre Eiffel.